Reikalingi ingredientai
- Miltai
- Kiaušiniai
- Druska
- Sviestas
- Svogūnai
- Morkos
- Grietinė
- Kalakutienos filė
- Alyvuogių aliejus
- Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
Pirmiausia reikėtų paruošti tešlą. Paimkite paruoštus kvietinius miltus, į miltus įdėkite šiek tiek druskos, viską gerai ir kruopščiai išmaišykite, paskui įdėkite sviesto, grietinės ir kiaušinių. Paimkite lentą, apibarstykite ją miltais ir iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, tešlą kočioti reikėtų labai plonai. tokiu būdu paruoštą tešlą reikėtų atšaldyti, taigi kuriam laikui palikite ją šaldytuve ar šaltuoju metu laiku galite tiesiog galite išnešti į balkoną ar kitą šaltą vietą.
Kai tešla paruoštą, pradėkite ruošti įdarą. Susmulkinkite paruoštas daržoves bei sumaišykite jas su kalakutienos filė, krapais bei kitais prieskoniais pagal skonį, įdėkite juodųjų pipirų pagal skonį.
Iš paruoštos tešlos reikėtų suformuoti didelius apskritimus. Į juos sudėti paruoštą įdarą. Padenkite kepimui skirtą skardą kepimo popieriumi ir ant jo dėkite paruoštą tešlą. Tešlos kraštus užlenkite, o centrą subadykite šakute. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių. Kepimo metu tešla iškyla. Kuomet tešla paraudonuos, išimkite iš orkaitės ir šaukšteliu nestipriai paspauskite tešlos centrą.
Jautiena – yra labai populiari pasaulyje. Tam tikrai yra priežasčių. Kokybiška jautiena yra labai vertinga ir naudinga dėl didelio baltymų, vitaminų ir mikroelementų kiekio. Jautienos sudėtyje yra daug nepakeičiamų aminorūgščių, kurių pats žmogaus organizmas negamina, todėl jas būtina gauti su maistu. Pagal baltymų ir nepakeičiamų aminorūgščių kiekį viena jautienos porcija prilygsta litrui pieno. Jautieną rekomenduojama valgyti dirbantiesiems sunkų fizinį darbą, sportuojantiesiems, nes jis padeda greitai atgauti jėgas po didelių fizinių krūvių, jautienos vartojimas yra puiki anemijos profilaktika, todėl ją patartina valgyti žmonėms, turintiems didesnę anemijos riziką: vaikai, vaisingo amžiaus moterys, vyresnio amžiaus žmonėms. Jautienoje sudėtyje daug organizmui reikalingų B grupės ir kt. vitaminų, cinko ir geležies – labai naudingų mineralų. Jautienos sudėtyje yra vidutiniškai 20-25% baltymų, 0,7-1,1% riebalų, 68-75% vandens
Nustatyta, kad jautiena palankiai veikia žmogaus virškinimo sistemą bei žarnyną, padeda neutralizuoti fermentus, kurių yra skrandžio sultyse. Riebalų jautienoje mažiau nei vištienoje: 100 g jautienos yra 230 kcal.
Taigi, jautiena užima pirmaujančią vietą pagal baltymų kiekį (20%) ir paskutinę vietą pagal riebalų kiekį. Joje taip pat yra vitaminų E ir H, beta-alanino, oleino rūgšties, purinų, mikro ir makro elementų (ypač daug geležies).
Paruošimo būdas taip pat turi įtakos jautienos energinei vertei ir jos naudingosioms savybėms. Sultinyje yra 57 kilokalorijos, rūkytame produkte – 110, keptame orkaitėje produkte – 170, troškinyje su daržovėmis – 180, be daržovių – 210, virtoje mėsoje – 200, gamintoje garuose – 210, kepsninėje – 230, šaltienoje – 250, keptoje mėsoje – 300.