Žuvies maistinė vertė

Nauda organams ir sistemoms

Žuvis turi daug vertingų vitaminų ir mineralų. O svarbiausia, joje yra nesočiųjų riebiųjų rūgščių omega-3 ir omega-6, kurios yra būtinos mūsų organizmo gyvybinei veiklai. Ją reikia kuo dažniau įtraukiamas į racioną.

Žuvyse esančios naudingos medžiagos naudingos organizmui. Jos:

  • plečia kraujagysles ir taip sumažina aterosklerozės išsivystymo riziką ir apsaugo nuo trombų susidarymo
  • sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką
  • padeda išvengti mažakraujystės (anemijos)
  • pagerina smegenų veiklą
  • normalizuoja nervų sistemos veiklą
  • teigiamai veikia skydliaukę, apsaugo nuo endokrininės sistemos ligų
  • stiprina griaučius, kaulus ir sąnarius
  • apsaugo nuo osteoporozės
  • užkerta kelią artritui
  • pagerina regėjimą, plaukų, nagų, odos būklę
  • pagerinti gleivinių būklę.

Joje yra lengvai virškinamų baltymų, jie įsisavinami greičiau, nei mėsos baltymai. Dėl šios priežasties neapkraunamas virškinimo traktas.
Taigi, žuvis yra labai naudingas žmogaus organizmui produktas, turintis daug aminorūgščių ir mikroelementų. Tiek dietologai, tiek pediatrai rekomenduoja maitinti žuvimi ir vaikus. Žuvies naudingumas priklauso nuo daugelio veiksnių. Jos maistinė vertė priklauso nuo laimikio laiko ir sezono, tvenkinių ir pašarų, kuriais ją maitino.
Žuvies vartojimas padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Žuvų taukai yra gerai žinomas maistinių medžiagų šaltinis.

Žuvyje yra daug fosforo, kuris stiprina nervų sistemą ir daro žmogų aktyvesnį. Joje taip pat gausu jodo ir fluoro. Jų trūkstant, sutrinka skydliaukės ir visos endokrininės sistemos veikla.

Be to, žuvyje yra mangano, cinko, seleno, geležies, magnio, fosforo ir vitaminų A, D, E, F. Visi jie prisideda prie medžiagų apykaitos suaktyvinimo ir pagerina savijautą.

Upėse, ežeruose, tvenkiniuose ir kituose gėlo vandens telkiniuose esančiose žuvyse yra mažiau baltymų, palyginus su jūros vandenyje esančioje, be to, mažiau jodo ir fluoro, kurie yra ypač naudingi žmogaus organizmui. Tuo tarpu jūrų žuvyse jų yra daug. Jūros ir vandenyno žuvyse yra labai daug vitaminų ir mikroelementų, išvardytų aukščiau. Dėl šios priežasties renkantis žuvis, geriau valgyti tas, kurios buvo sugautos didelėse jūrose ir vandenynuose.
Tam tikrais atvejais žuvis gali padaryti ir didelę žalą sveikatai. Pavojingiausia yra užsikrėtimas parazitais (kirminais). Tai dažnai nutinka, ypač jei jos sugaunamos nejudančiame, sustingusiame vandenyje, kur parazitai lengvai veisiasi.

Apibendrinant žuvies sudėtyje yra

  1. aminorūgščių, kurios dalyvauja organizmo ląstelių sintezėje;
  2. vitaminų A ir D. Jie dalyvauja stiprinant kaulus ir padeda organizmui tinkamai vystytis. Žuvų taukai duodami vaikams, kad būtų išvengta rachito ir trapių kaulų;
  3. omega-3 ir omega-6 yra būtini metabolizmui;
  4. fosforo ir kalcio, kurie daro kaulus tvirtesnius ir svarbūs vystymuisi;
  5. fluoro, jodo, kalio, bromo. Šių mikroelementų žuvyje yra daugiau nei mėsoje. Jie reikalingi vaikų augimui.