Samosa – paplitę, labai skanūs pyragėliai su avienos įdaru, vienas populiariausių užkandžių visame pasaulyje, kurių vidurinėje Azijoje, centrinėje, pietvakarių ar pietryčių Azijoje, arabų kraštuose, Viduržemio jūros regione, šiaurės ir pietų Afrikoje, Indijoje galima nusipirkti beveik visur: gatvėse, nedidelėse kavinėse. Tai trikampio formos (trikampės piramidės) pyragėliai, kurie labai maistingi, pikantiški. Tešlos apvalkalas plonas ir traškus, kiekvienoje šalyje jie ruošiami skirtingai. Skirtingose šalyse egzistuoja daug samosų variacijų. Dažniausiai valgomas kaip užkandis arba kelioninis maistas, tačiau puikiai tinka ir kaip pagrindinis pietų patiekalas. Skirtinguose šalyse gamybos būdai skiriasi, pvz., Indijoje šis skanėstas gaminamas iš maida miltų, kepami jie aliejuje. Vidurinėje Azijoje šis gardėsis paprastai įdaromas aviena su svogūnais, taip pat gali būti dedamas ir sūris. Gaminama iš paprastų miltų ir tik apkepama. Portugališkai kalbančiuose šalyse gaminant šį patiekalą, dažniausiai kaip įdaras irgi naudojama aviena ir daržovės. Šie pyragėliai dažniausiai patiekiami su padažais, kurie dažniausiai būna pagaminti iš mėtos ir kalendros bei vandens, aliejaus ir įvairių prieskonių.
31Lie